Alles is stroom
We spreken tegenwoordig veel over digitaal, maar in principe is alles toch analoog. Elektriciteit is het transportmiddel van alle informatie. Zelfs optische communicatie moet ergens in licht worden omgezet. De digitale informatie zelf zit in die stroom als (noem het) een code. Haperingen in het stroomcircuit hebben dus altijd invloed op de overdracht. Bij analoge apparaten is dat nog eens extra het geval, omdat je stroomhaperingen meteen in het geluid kan horen. Zeker als diverse kabels naast elkaar lopen.

Klemkracht
Natuurlijk ligt het voor de hand dat alle apparatuur zelf de stroom zo goed mogelijk weet te benutten. Elk apparaat (bijvoorbeeld een cd-speler) heeft voldoende elektronica aan boord om de wisselstroom netjes naar gelijkstroom om te zetten. Maar dan moet de stekker wel goed contact maken. Dat is met goedkope plastic stekkerdoosjes niet altijd het geval. Geregeld krijgen we klachten binnen over mankementen die uiteindelijk “bij de stekker” blijken te ontstaan.

Strooiveld
Omdat stroomkabels vaak naast audiokabels lopen heeft het strooiveld van die stroomkabel invloed op de audiokabel. Het hoeft niet altijd nadelig uit te pakken, de audiokabel heeft immers een eigen afscherming. Toch is gebleken dat het afschermen van de stroomkabel en dus het elimineren van het strooiveld ten goede komt aan alle kabels. Vooral kabels die analoge signalen doorgeven hebben er de meeste baat bij. Bij een spaghetti aan kabels is dat een snelle en nuttige upgrade.

Filtering
Het is een absoluut feit. Met de komst van vele extra apparaten zoals routers, computers en de vele voedingen (o.a. laders), is het lichtnet er niet beter op geworden. Het is geen overbodige luxe om alle storing te filteren voordat de stroom een apparaat ingaat. Een audio/video apparaat heeft vaak geen goede hoogfrequent filtering aan boord. Een handje helpen is altijd welkom.

Inakustik stroomproducten
Inakustik heeft in haar stroomproducten alle oplossingen voor afscherming en filtering.
– Een hoge klemkracht die stekkers niet snel “loslaten” (alle modellen).
– Afscherming van de kabel (Reference) en doos (Reference & Excellence).
– Twee ontstoringsfilters tegen hoogfrequent signalen (Reference verdelers).
– De AC-xxxx AIR serie met extra hoge dynamische geleiding.

Installatie
Voor installatie (door PVC buizen) heeft Inakustik de AC-2503M stroomkabel. Deze kabel heeft volledige afscherming en een “drain” draad. De drain is voor het af laten vloeien van storing die de afscherming opvangt. Deze kan worden aangesloten op de aarde aan de meterkast.