Functie van de luidsprekerkabel
Het lijkt voor de hand te liggen om te spreken over de functie van de luidsprekerkabel. Het is gewoon de kabel tussen de versterker en de luidspreker. Toch valt er het één en ander over te zeggen. De kabel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn afhankelijk van de gebruikte apparatuur en omstandigheden, vandaar dat er zoveel soorten luidsprekerkabels zijn. Inakustik heeft buiten de gebruikelijke kabels ook kabels met een buitengewone architectuur.

Lengte
Hoe langer de kabel, hoe dikker deze moet zijn. Dat is om de weerstand laag te houden. Een hoge weerstand is voor de versterker niet goed. Het “natrillen” van de luidsprekerconus kan dan slecht worden opgevangen. Vooral de bassen zullen dan niet zuiver en strak meer klinken. Volg je het onderstaande op, dan krijg je nooit problemen vanwege de “veilige” marges. Genomen is een vermogen van zo’n 80 Watt (uit de versterker) met 8 Ohm luidsprekers. Bij twijfel, gewoon een maatje dikker nemen. Neem de helft van de lengte bij 150 Watt.

0,75 mm2 tot 3 meter
1,5 mm2 tot 7 meter
2,5 mm2 tot 11 meter
4,0 mm2 tot 17 meter
6,0 mm2 tot 26 meter

Architectuur
Dee meeste kabels zijn gemaakt met fijne draadjes koper. Enkele zijn verzilverd voor duuzaamheid. De Reference serie maakt gebruik van apart gewonden aders met holle binnenkant. Dit om neveneffecten van de stroomdoorgang te voorkomen. Dit is een kostbaar proces, maar komt volledig ten goede aan het geluid.

Reference 03/04 serie – 6 sterren
Deze topmodellen hebben holle kernen (of vezel) om draaistromen te voorkomen. Dit behoud niet alleen meer detail, maar geeft ook een hoge dynamiek. De LS-2404 Air (MK2) met 8 geleiders heeft een extra lage capaciteit (minder hoog lekkage) waarmee hoge tonen tot in “microdetail” doorkomen. De LS-4004 bevat zelfs 16 geleiders voor de verwerking van hoger vermogen.

Reference 02 – 6 sterren
Deze topmodellen zijn enkel op rol te krijgen. Geschikt voor “zelfbouw”.

Excellence – 5 sterren
MSR kabels uit de Excellence serie kunnen zeer hoge vermogens aan en hebben overspraak-protectie (extra isolatie tussen de aders). De Atmos Air heeft de beste isolatie en is de keuze voor als er veel kabels langslopen. De LS-40 is de ultieme Bi-Wire kabel of in Single-Wire een hoog vermogen kabel (1 kW). De LS-20 is er om de LS-40 te begeleiden als er in meer kanalen wordt gewekt. Natuurlijk ook gewoon los te gebruiken.

Premium – 4 sterren
Alle “gewone” Premium kabels hebben een extra scheiding van de hoofdaders en zijn daarmee altijd een goede keuze voor algemeen gebruik. De extra platte kabel is geschikt voor onder vloerbedekking (tapijt, laminaat met ondervloer).

Star – 3 sterren
Voor mensen die weinig aan luidsprekerkabels willen spenderen is het mooi te weten dat alle Inakustik Star kabels echt koper bevatten (dus geen ijzer/tin). Daarmee zijn het betrouwbare kabels voor een lage prijs. Let wel op de verhouding tussen lengte en dikte. Te dun is schadelijk voor de versterker.