Stroomvervuiling – echt?
Alles wat is op het lichtnet aansluit zal het net beïnvloeden. Andere apparatuur kan daar last van hebben. Nu is dat geen probleem voor een stofzuiger of een magnetronoven. Die werken met enige tolerantie gewoon prima. Hun functie wordt door kleine stroomveranderingen niet aangetast. Ze zijn zelf wel de bron van storingen. Ze hebben geen enkel respect voor wat ze beïnvloeden op de rest van het stroomnet. Apparaten zoals opladers en veel goedkope elektronica zijn een optelsom aan storing. We hebben het misschien niet meteen in de gaten, maar we gebruiken ze veelvuldig. Het is meetbaar dat het lichtnet daar niet zuiver van blijft. Dus de vervuiling is er echt. Ook als je zelf niets storends hebt aangesloten is de stroom van buitenaf (leverancier) niet altijd even netjes.

Heb ik daar last van?
Je hebt nergens last van als je “gewone” huishoudelijke apparatuur gebruikt. Ook een eenvoudig radiootje zal niet hoorbaar reageren op wat stroomstoring. Daar komt bij dat sommige mensen zich daar zelf niet aan storen, ook al werkt een apparaat wat minder. Denk maar aan het rateltje in de auto waar je aan gewend kan raken. Iets meer ruis of een lichte brom is niet voor iedereen een groot probleem.

Anders is het als je meer aandacht hebt voor de kwaliteit van je beeld en geluid. Storingen vallen meer op als je als liefhebber achterover zit en naar een mooi stuk muziek luistert. Of je geniet van een film op je grote scherm. Tja, dan heb je er last van.

Stroomzuivering
Goede apparatuur heeft altijd eigen stroomzuivering aan boord. Kleine onvolkomenheden worden dan zoveel mogelijk weggewerkt. Nu is er in elk apparaat een beperkte ruimte voor deze voorziening. De componenten die de zuivering moeten plegen zijn prima, maar niet opgewassen tegen alle storingen. Een aparte stroomzuivering voor de beeld en geluidinstallatie is daarvoor de oplossing. Is het storingsniveau erg hoog, dan kan dat absoluut helpen. Vooral mensen die in een stad wonen hebben daar veel baat bij. Daar is de storing vaak hoog.

Ervaren staat voorop
Per plek is het storingsniveau anders. Het is dan ook verstandig om het filteren eerst uit te proberen. Ervaar zelf of er een gewenste verbetering ontstaat. Stroomfiltering geeft wel altijd een meetbare verbetering en heeft ook een beschermende factor. Je weet nooit wanneer dit nodig is.

Inakustik AC-3500P
Het stroomfilter van Inakustik geeft de volgende voordelen:
• Een hoge efficiëntie door parallel filtering (vrij stroompad)
• Gedempt chassis (voorkomt de lage Hertz trillingen – brommen)
• Een schone sinus (apparaten hoeven zelf niet “hard” te werken)
• Aansluitingen met hoge klemkracht (voor goed stroomoverdracht)
• Hoge stoomafgifte (goed voor de dynamiek)
• Bescherming tegen stroompieken (piekbeveiliging)