Inakustik – HDMI (eenvoudige uitleg)
Een HDMI kabel is in basis een datakabel. De aders zijn ingedeeld in diverse groepen met een eigen afscherming. Daarbij heeft HDMI nog een aantal aders voor sturingsdoeleinden. Denk maar aan het automatisch schakelen naar de juiste ingang op de tv en het doorgeven van afstandsbediening signalen. De gehele kabel heeft ook een volledige afscherming om nadelige invloeden van buitenaf tegen te houden (Wifi, Mobiele netwerken, Radio en TV signalen). Een HDMI kabel is multifunctioneel en kan diverse soorten signalen overdragen. Dataoverdracht in datapakketten (bestandsdata), streaming data (beeld en geluid) en gewone spanning (stuurstroom). Omdat deze allemaal tegelijk door de kabel lopen is de onderlinge afscherming van groot belang. Ook de aderdikte moet toenemen naar mate de kabel langer word.

HDMI – is goedkoop duurkoop?
Er is veelvuldig getest op de werking van goedkope HDMI kabels. Zoals verwacht werken ze prima. Net zoals goedkope fietsen van de bouwmarkt ook daadwerkelijk rijden. Ook al blijft de accurate werking wat achter, er is wel beeld en geluid. Grote problemen ontstaan pas na enige tijd. Corrosie van de contacten. Breuk van de ader naar plug verbinding. Storing oppakken vanwege karige afscherming. Beeld en geluid vallen dan weg en de kabel kan de vuilnisbak in. Het is opmerkelijk hoeveel goedkope kabels er worden verkocht en hoeveel er de vuilnisbak in gaan. Dat is geen goede zaak voor het milieu. Koop dus goed en duurzaam!

HDMI met optische kabel (4k en 8k)
Met de 4K en 8k is het gebruik van lange kabels altijd een probleem. De hoge data-snelheid komt niet altijd goed door. Voor mensen met een 4K of 8K Beamer is dat een groot probleem. Immers, deze is meestal aangesloten met kabels die langer zijn dan 7,5 meter. Daarvoor heeft Inakustik HDMI kabels met optisch transport. Het signaal wordt omgezet naar “licht” en kan zo zonder verlies zelfs 100 meter overbruggen (50m voor Audio Return Channel).

HDMI – soorten
Let bij HDMI kabels altijd op de “Speed Garantie”. Hoeveel data kan er gegarandeerd doorheen. Dat is ook afhankelijk van de lengte van een kabel. Dus kies eerst de lengte dan de nodige data snelheid.
Meer informatie over HDMI kabels staat op: https://www.hdmi.org/resource/cables

Ultra High Speed = 10k HDMI versie 2.1
High Speed = 4K HDMI versie 2.0 a/b
High Speed = 2K/4K 30 Hz HDMI versie 1.3/1.4a
Standard Speed = minder dan 2K HDMI versie 1.0/1.2a

Wij zeggen altijd;
Als de kabel met hogere snelheid niet veel duurder is dan de iets lagere, neem dan de kabel voor de hogere snelheid. De kwaliteit van de aders en afscherming zijn namelijk beter. Ook kan de kabel langer mee wanneer er later een hogere snelheid nodig is.

 

Reference – 6 sterren
(momenteel geen HDMI kabel in dit segment)

Excellence – 5 sterren
Deze serie is qua bouwkwaliteit zeer stevig. Ook heeft de afscherming enige overmaat. Goed voor als de kabel langs veel apparatuur loopt.

Premium – 4 sterren
Stevige kabels doch iets lichter dan de Excellence. Bruikbaar voor vaste opstellingen waarbij je niet continu in en uitplugt.

Star – 3 sterren
Deze kabel heeft geen extra versteviging aan de buitenkant. Daardoor is de kabel wel soepel, licht en voor algemeen gebruik inzetbaar. Vaak als “meeneemkabel” bij de laptop.