Inakustik – HDMI (eenvoudige uitleg)
Een HDMI kabel is in basis een datakabel, zoals een CAT netwerkkabel. De aders zijn ingedeeld in diverse groepen met een eigen afscherming. Daarbij heeft HDMI nog een aantal aders voor sturingsdoeleinden. Denk maar aan het automatisch schakelen naar de juiste ingang op de tv en het doorgeven van afstandsbediening signalen. De gehele kabel heeft ook een volledige afscherming om nadelige invloeden van buitenaf tegen te houden (Wifi, Mobiele netwerken, Radio en TV signalen). Een HDMI kabel is multifunctioneel en kan diverse soorten signalen overdragen. Dataoverdracht in datapakketten (bestandsdata), streaming data (beeld en geluid) en gewone spanning (stuurstroom). Omdat deze allemaal tegelijk door de kabel lopen is de onderlinge afscherming van groot belang. Ook de aderdikte moet toenemen naar mate de kabel langer word.

HDMI – is goedkoop duurkoop?
Er is veelvuldig getest op de werking van goedkope HDMI kabels. Zoals verwacht werken ze prima. Net zoals goedkope fietsen van de bouwmarkt ook daadwerkelijk rijden. Ook al blijft de accurate werking wat achter, er is wel beeld en geluid. Grote problemen ontstaan pas na enige tijd. Corrosie van de contacten. Breuk van de ader naar plug verbinding. Storing oppakken vanwege karige afscherming. Beeld en geluid vallen dan weg en de kabel kan de vuilnisbak in. Het is opmerkelijk hoeveel goedkope kabels er worden verkocht. Inmiddels zouden we allemaal minimaal vijf kabels per persoon moeten hebben. Waar zijn ze allemaal gebleven? Toch duurkoop.

HDMI met optische kabel (4k en 8k)
Met de 4K en 8k is het gebruik van lange kabels altijd een probleem. De data-snelheid van 24 of 48 Gigabit (per seconde) komt niet altijd goed door. Voor mensen met een 4K of 8K Beamer is dat een groot probleem. Immers, deze is meestal aangesloten met kabels die langer zijn dan 7,5 meter.

Inakustik heeft optische HDMI kabels. Het signaal wordt omgezet naar “licht” en kan zo zonder verlies zelfs 100 meter overbruggen (50m voor ARC). Je eigen bioscoop in 4K of 8K is zo echt mogelijk. Zeker als de kabel zelf slechts 4 millimeter dik is. De nodige stroom voor het omzetten naar optisch komt uit de aansluiting zelf. Daarmee is er geen “gedoe” met losse adapters.

HDMI – degelijkheid
Een degelijke kabel gaat lang mee. Sterke pluggen, goede verbindingen en vooral die noodzakelijke afscherming. Inakustik laat duidelijk de kwaliteit van de kabel weten door deze een gradatie te geven in sterren. Let bij HDMI kabels altijd op de “Speed Garantie”.

Ultra HD = 8K / High Speed = 2160p 4K / Standard Speed = 1080p 2K

Reference – 6 sterren
Momenteel geen items in deze categorie.

Excellence – 5 sterren
Het maximum haalbare in prijs kwaliteit verhouding.
Ultra HD op 1 en 3 meter. High Speed in 5 meter. Daarboven Standard Speed garantie. De optische twee varianten kunnen 4k en 8k tot 100 meter doorgeven.

Premium – 4 sterren
Hoge kwaliteit voor huiskamerapparatuur. Premium heeft diverse modellen. De Ultra HD kabels zijn er tot en met 2 meter. De High Speed kabels lopen van 3 tot 5 meter. Daarboven wordt Standard Speed gegarandeerd.

Star – 3 sterren
De instaplijn van Inakustik heeft alles wat een goede HDMI kabel moet hebben. Geschikt voor huiskamergebruik tot en met 1,5 meter in Ultra HD. Soepel genoeg voor mobiel gebruik.