Het mechanisch dempen van apparatuur werkt twee kanten op. Als eerste kan je de veroorzaker van ongewenste trillingen dempen (vaak de luidspreker). Als tweede bescherm je het apparaat die trillingen ontvangt. Beide mogelijkheden helpen om gevoelige apparatuur optimaal te laten werken. Apparaten met een mechanische werking profiteren er het meest van. Platenspelers, cd-spelers en luidsprekers.

Kabel demping
Microfonie ontstaat wanneer kabels trillen. De dan opgewekte elektriciteit heeft invloed op de puurheid van de signalen die door een kabel heengaat. Je ziet in studio’s vaak de microfoonkabel in lussen gewikkeld om die trillingen niet aan de microfoon zelf door te geven. Tik maar eens tegen een microfoonkabel die “aan” staat en dat zal hoorbaar zijn. Voor alle andere kabels (vooral die van platenspelers) is dat wat voorkomen moet worden. De Inakustik kabel dempers zijn exact daarvoor gemaakt. De invloeden van trilling worden gedempt.

Spikes versus Dempers – bij luidsprekers
Bij alle goede luidsprekers worden spikes meegeleverd. Het ontkoppelen van een luidspreker zodat trillingen niet via de vloer worden doorgegeven is altijd een goede zaak. Spikes zorgen voor een afname van het contact met de oppervlakte. Is die oppervlakte niet geschikt voor spikes dan zijn dempers de oplossing. Op een mooie parketvloer is het natuurlijk zonde als de luidspreker van een spike af zou schieten. Een (gel)demper is daar dus wel veiliger.

Spikes versus (Gel)Dempers – bij platenspelers, cd-spelers
Hoewel de resultaten (volgens testers) wisselend zijn heeft het gebruik van dempers vaak de voorkeur. De veerkracht van de “zachtere” demper werkt twee kanten op. Het absorbeert de trilling die het apparaat zelf veroorzaakt en de trillingen van buitenaf. Spikes voorkomen bijvoorbeeld nooit het “reageren” van platenspelers op bewegingen in de ruimte (lopen). Dempers doen dit beter.

Soorten mechanische demping
Er zijn drie soorten: Gel – Rubber – Spikes
Gel absorbeert de trillingen en verspreid het over de gel-substantie zonder natrilling.
Rubber absorbeert de trillingen en heeft een kleine natrilling door veerkracht.
Spikes verminderen het oppervlakte contact en daarmee redelijk veel trillingen.

Slechte voetjes
In de gouden dagen van de hifi zaten er onder apparaten vaak goede dempende voetjes. Vooral enkele platenspelers spanden de kroon met olie-geveerde voetjes. Inmiddels zijn goede voetjes alleen voorbehouden aan de meest kostbare apparatuur. De rest is niet meer dan hard plastic, of zelfs enkel een (te) klein dopje. Gelukkig lossen Inakustik demper dit meteen op.

Inakustik spikes en dempers
Het pakket van Inakustik is ruim bemeten voor zowel luidsprekers als apparaten. Spikes en schotels voor luidsprekers. Rubber en Gel dempers voor divers gebruik. De foto’s geven duidelijkheid.