Functie van de datakabel (eenvoudige uitleg)
Anders dan een audiokabels moet de datakabel zeer hoge frequenties transporteren. In plaats van kilohertz (1.000 Hz) is dat megahertz (1.000.000 Hz). Dat is dus duizend maal hoger. Een standaard netwerkkabel (CAT5) werk tot 100 megahertz. Dat is dan de bandbreedte. Hoe hoger die bandbreedte hoe meer data er overheen kan.

Inakustik kabel kwaliteit
Alle kabels die data moeten transporteren doen dat analoog. Het is immers gewoon stroom met ingesloten informatie. Omdat storing een deel van die informatie onleesbaar kan maken is afscherming de hoofdzaak van aanpak. Zeker nu er zoveel storende signalen zijn die nu juist die specifieke frequenties saboteren. Wifi, GPS, 3G, 4G, Radio, Dab, zijn een greep uit die boosdoeners. Voor het buitenhouden van die signalen gebruikt Inakustik altijd meerdere lagen van afscherming. Die afscherming moet dan de storingswaarde terugbrengen naar een te verwaarlozen lage waarde. Veel kabels halen die waarde maar net en lijken dus goed te functioneren. Het komt vaak voor dat nu juist dat extra nieuwe apparaatje de storing te erg maakt. Bij Inakustik is de afscherming altijd in overmaat aanwezig. Zo zullen toekomstige “storende” apparaten geen kans krijgen om roet in het eten te gooien.

De connector – heel belangrijk!
Het gesprek gaat meestal over de kwaliteit van de kabel. Terecht als het gaat om optimale geleiding. Toch gebeurt het vaak dat de kabel niet de boosdoener is als het gaat om datafouten. Waar analoog erg toegefelijk kan zijn bij een minderwaardige verbinding, bij digitaal is het erop of eronder. Er zijn immer twee overnamepunten die cruciaal zijn. Van kabel naar plug en van plug naar apparaat. De verbinding van kabel naar plug moet door Inakustik altijd door een “stresstest” komen. Zo is die verbinding uiterst betrouwbaar. De verbinding naar een apparaat toe is wat lastiger. Inakustik doet er alles aan om de connector (plug) niet te laten afwijken van de officiële afgesproken afmetingen. De tolerantie is dan zo laag mogelijk. Als het aan te sluiten apparaat zich netjes aan die regels houdt, dan ook die verbinding zorgeloos.

Reference – 6 sterren
Altijd vooruit op de toekomst. Zeer grote bandbreedte. Tot 1200 MHz voor CAT7 waar 1000 MHz de eigenlijke standaard is. De USB 2.0 kabels zijn extra afgeschermd voor 480 Mbit/s zonder verlies.

Excellence – 5 sterren
USB 2.0 kabel is verzilverd.

Premium – 4 sterren
In CAT6 tot 250 MHz heeft Premium een hoge stabiliteit.

Star – 3 sterren
Er zijn geen datakabels in de Star serie.