Er was een tijd dat het aansluitmateriaal van audio en videoapparatuur geen punt van aandacht was. Je kocht bijvoorbeeld een cassetterecorder om je grammofoonplaten te kunnen opnemen en de kabels waren slechts bijzaak. De dunne kabels met vaak vijfpolige pluggen waren vaak een pure nachtmerrie. Extra ruis, geknetter en wegvallende kanalen waren orde van de dag. We spreken uit ervaring, want in die tijd hebben we zelf kasten vol bandjes opgenomen. Toe de aansluitingen overgingen naar RCA (Cinch/Tulp) werd het stukken beter. Hoewel de kanalen nagenoeg nooit wegvielen, was de ruis en dat geknetter (microfonie) niet bepaald verholpen. Ook luidsprekerkabels waren letterlijk touwtjes met slechte pluggen. Genoeg problemen om de koppen bij elkaar te steken en alle kabels te herzien.

Inakustik – de oprichting
Noodzaak is een goede motivatie voor vernieuwing. De oprichters van Inakustik hadden het goed ingeschat. Begonnen onder de naam “Monitor PC” is de productie gestart. Degelijke kabels met vooral zeer deugdelijke pluggen. Vanaf de begin jaren tachtig klom het bedrijf op naar de huidige status. Vanwege de uitbreiding van het pakket moest ook de naam passender. Inakustik is geboren.

Inakustik – welke audio en video kabel is goed?
Duitse degelijkheid, we kennen het allemaal. Maar er is zoveel te koop dat je moeilijk kan kiezen. De beste kabel kiezen is natuurlijk het makkelijkste. Maar dat is vaak ook de kabel met de hoogste prijs. Inakustik heeft daar veel aandacht aan besteedt. Kabels moeten in lijn zijn met het gebruik en samengaan met de kwaliteit van de apparatuur. Hiervoor zijn vier overzichtelijke gradaties ontwikkeld.
Reference – Speciaal voor zeer hoogwaardige High End apparatuur.
Excellence – Voor bovengemiddelde goede apparatuur.
Premium – Voor de het bekende middensegment van de speciaalzaak.
Star – Voor alles onder het middensegment, behalve lowbudget.

Lowbudget kabels maakt Inakustik niet. Dit soort kabels van enkele euro’s hebben geen koperen kern of deze is extreem dun en met tin verdikt. Dit tast het frequentieverloop teveel aan. Vooral met digitale signalen is dat funest.

Inakustik – de noodzaak van goede datakabels
De laatste jaren is “streaming” het gouden woord. Data gaat van de ene naar de andere plek en moet meteen perfect worden verwerkt. Datakabels mogen daarom geen steekje laten vallen. Voor de duidelijkheid, een audiokabel moet zeker 20.000 Hertz kunnen doorgeven. Een Cat6a datakabel komt al tot zo’n 500.000.000 Hertz. Dat is 25.000 keer zoveel! Niet raar dat een datakabel echt perfect moet zijn. Hoe digitaal we ook mogen denken te zijn. De stroom is analoog en daarin zit de digitale informatie. Komt de stroom niet goed aan, dan is de informatie er ook niet.

Inakustik – meer dan kabels alleen
Naast kabels heeft Inakustik ook oplossingen voor schakeling, conversie en splitsing van signalen. Denk hierbij aan een HDMI-switch en een DA convertor. Ook is er aandacht voor LED verlichting en kabelgoten. Het installatiepakket bevat veel mooie oplossingen voor het creëren van aansluitpunten voor audio, video en data.