De evolutie van de Utopia hoofdtelefoon [2022]
Het eerste model Utopia hoofdtelefoon liet weinig te wensen over. Je zou kunnen stellen dat eventuele verbeteringen slecht van optische aard kunnen zijn. Toch zijn er enkel verbeteringen die verder gaan dan enkel het uiterlijk.

Carbon beugel
De beugel is van geweven naar geperst carbon gegaan. Door de geweven uniformiteit te elimineren is de resonantie van het carbon nu minder. Bewegingen worden zo beter gedempt.
Open cup
Door de verbinding van de pluggen naar onderen te verplaatsen is er meer open ruimte voor luchtbeweging. De zogenaamde decompressie is daarmee toegenomen.
Aansluiting (pluggen)
Het trekpunt van de kabel heeft nu minder “hevel” zo sluiten de cups aan de bovenkant iets beter aan. Iets wat al op andere modellen duidelijk naar voren was gekomen.
Honinggraad cup
De cup heeft grotere stijfheid door de extra honinggraad grille.
Interne grille
De interne grille is het stanswerk nu uniform. Daarmee is het focuspunt (midden van unit) gelijk aan de rest voor een beter spreiding.

Hoor je de verbeteringen?
Natuurlijk zijn het allemaal kleine verbeteringen. Vooral de interne grille en de open structuur van de cup geven een verbeterde luchtbeweging. Bij dynamisch muziek is dat absoluut een pluspunt.

Wat blijft?
De Focal Utopia 2022 hoofdtelefoon blijft gebruik maken van de M gevormde Beryllium membraan. Tevens blijft de afwerking met lederen hoofdband en lamslederen oorkussens. Sommige dingen zijn nu eenmaal al goed.

Weblinks

Downloads

Reviews

  • (nog geen)