Focal On Wall 300 serie, soms moet het simpel!
Onze luidsprekers hebben heel goed geluid. Tja, dat is een logische claim die alle luidsprekerfabrikanten zullen maken. Wat is nou goed geluid? Laten we daar nu eens duidelijk over zijn. Een luidspreker die perfect geluid kan weergeven (kan dat wel?) ziet er vast anders uit dan iets wat in de doorsnee huiskamer gewenst is. Binnen die restrictie moet die (niet perfecte) luidspreker gewoon zo mooi mogelijk klinken. Dus goed geluid is: Een zo goed mogelijk geluid binnen het gewenste ontwerp. Dat is nu juist wat Focal met de eenvoudig te plaatsen en neutraal ogende On Wall 300 serie heeft willen bereiken.

De gebruikte materialen hebben zich inmiddels bewezen. Zowel de woofer (Flax) als de tweeter (Aluminium/Magnesium) hebben een positieve uitwerking op het totale geluid. Om het niet te technisch te maken, ze vervormen het geluid zo min mogelijk. Zeker in een beperkte kleine behuizing heeft de Flax conus laten horen dat kracht en volheid goed overeind blijft. Dus goed geluid binnen het gewenste kleine ontwerp.

Wat is Flax?
Vlas is het materiaal waar je ook linnen van maakt. Op zich niets bijzonders totdat je er luidsprekerconussen van maakt. Wat blijkt nu, het materiaal is met minimale bewerking zeer geschikt voor geluidsweergave. Pers vlasvezel matjes tussen twee dunne lagen fiberglas en voilà. Het is de dempende eigenschap van vlas die het zo uitmuntend maakt. De subtiele oneffenheden van vlas zorgen voor een hoge natuurlijke demping. Zo geeft het materiaal geen bijgeluid en blijft de geluidsreproductie puur.

Focal On Wall – stereo
De Focal On Wall’s zijn naast een verbetering van tv-geluid ook knappe stereo luidsprekers. Daarom moet een belangrijke eigenschap van de On Wall serie extra belicht worden, de laag-doorloop. Om vooral muziek een volle weergave te bezorgen, is het hebben van voldoende lage tonen in de hoofdluidspreker (dus zonder subwoofer) gewenst.

Technische uitleg
Hoewel de claim is dat 80 Hertz als laagste punt voldoende is, want de subwoofer neemt het dan toch over, blijkt het in de praktijk toch anders. Zeker in stereo is een nog lager punt beter. Stereo muziek houdt namelijk geen rekening met die hoog/laag opdeling. Dat is enkel bij surround een feit. Daarom lopen zowel de On Wall 301 als de 302 dieper door. De 301 tot 53 Hertz en de 302 zelfs tot 50 Hertz.

Focal On Wall – surround 5.1
Vanwege de geringe diepte van de On Wall luidsprekers is een volledige surround-opstelling stijlvol uit te stallen. Dit kan zowel hangend aan de muur of op de optionele statieven. Een subwoofer is vrij te kiezen. Kijk hiervoor naar de beschikbare subwoofers.

Oog voor het milieu – een eenvoudige invalshoek!
De On Wall 300 serie bestaat uit “passieve” luidsprekers. Een aparte versterker is dus nodig. Het voordeel is dat de luidsprekers, die meer dan 10 jaar mee kunnen gaan, geen “update” nodig hebben. Dat lijkt een overbodige uitspraak, maar wij zien veel Wifi/Actieve luidsprekers in de vuilnisbak verdwijnen omdat de software niet meer wordt ondersteund. Zo gooi je dus ook meteen de luidsprekers weg. Willen we dat nog wel? Het kan dus anders. Zorg dus voor een apart apparaat die streaming en versterking kan verzorgen. Deze klinken trouwens ook beter en zijn zeker niet duur!

On Wall 301

On Wall 302