Kanta – de nieuwe stijl
Hoewel het bij luidsprekers primair om geluid gaat, is de styling niet te onderschatten. Het uiterlijk dient complementair te zijn aan het tijdsbeeld zonder de primaire functie te schaden. Te radicaal ontwerpen zal geen lange houdbaarheid hebben. Te conservatief geeft geen gevoel van vernieuwing. Het ontwerp van de Kanta is duidelijk functioneel. Dit is zichtbaar aan de hoek van afstraling en het verhoogde pedestal. Deze verhoging geeft de lage tonen de vrijheid om los te komen. De rondingen van de voorplaat zorgen voor optimale spreiding. De gehele “look” is modern met een benadering die een “Eames-gevoel” opwekt. Dat in de radicale overgang van baffle naar de akoestische behuizing en vooral de toepassing van de voet. De Kanta zou zeker niet misstaan naast de beroemde leunstoel en voetenbank (Nr.670/671 door Charles Eames voor Herman Miller 1956).

Kanta – techniek
Reductie van vervorming in het geluid, dat blijft een hoofdzaak. De TMD techniek is ook in de Kanta gebruikt voor een betere aansluiting met de tweeter. NIC gaat ongewenste elektromagnetische strooivelden te lijf. IAL3 zal de tweeter meer ontspanning geven als het om drukopbouw gaat. Lees hier meer over in de toegewijde alinea’s.

Kanta – Woofer en tweeter
De woofer is vervaardigd uit vlas. Dit materiaal is geluidsneutraal door zelfdemping. Dat komt door de holle vlasvezels die resonantie niet toelaten. Bijgeluiden sterven snel uit en het geluid is daarmee als rustig te omschrijven.
De Tweeter is in vorm geïnverteerd. Deze Focal uitvinding blijft in spreiding superieur. Het membraan-materiaal is puur beryllium. Dit is het lichtste en sterkste (bruikbare) metaal zonder eigen zang-klank.

TMD ophanging (Tuned Mass Damper)
De conus is opgehangen aan de korf met een ring. Deze zichtbare buitenring moet de beweging van de conus dempen zodat er geen natrillingen ontstaan. De Focal TMD ophanging bevat twee speciale ribbels die in gewicht exact zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen. De doorloop in frequentie neemt met zo’n 3 kilohertz toe . Het punt net voordat de tweeter het moet overnemen (rond de 2 kilohertz) krijgt tot wel 50% minder vervorming. Zo is de frequentieresponse vlakker en de “duidelijkheid” neemt toe.

NIC magnetisch circuit (Neutral Inductance Circuit)
De aandrijving van de conus is de motor. Het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Het punt van aandacht zijn de strooivelden die ontstaan tijdens de werking. Het bewegen van een spoel bij een magneet creëert nu eenmaal energie. Die extra energie is in dit geval ongewenst. Door het strategisch plaatsen van een afschermingsring (de Faraday ring) nemen strooivelden af. De algehele verbetering is enorm. Tot 3 kilohertz is de vervorming zelfs 10 decibel lager. Daarboven nog steeds gemiddeld 3 decibel.

IAL 3 – Beryllium tweeter (Infinite Acoustic Loading) – geen weblink aanwezig –
De druk achter de tweeter-membraan wordt opgevangen door akoestisch schuim. Zo ontstaat er geen nadelige terugkoppeling van de opgebouwde druk.