Notitie:
Scala & Maestro nu ook in licht en donker eiken (hoogglans)
Scala speciale editie zwart/zilver “40 jaar Focal”

Utopia – Evolutie
Er is altijd ruimte voor verbetering. De afgelopen jaren heeft Focal een aantal nieuwe succesvolle ontwikkelingen geïntroduceerd. Nu dus ook voor de Utopia serie.

TMD ophanging (Tuned Mass Damper)
De conus is opgehangen aan de korf met een ring. Deze zichtbare buitenring moet de beweging van de conus dempen zodat er geen natrillingen ontstaan. De nieuwe Focal TMD ophanging bevat twee speciale ribbels die in gewicht exact zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen. Zo is het frequentieverloop vlakker en de “duidelijkheid” neemt toe.

NIC magnetisch circuit (Neutral Inductance Circuit)
De aandrijving van de conus is de motor. Het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Het punt van aandacht zijn de strooivelden die ontstaan tijdens de werking. Het bewegen van een spoel bij een magneet creëert nu eenmaal energie. Die extra energie is in dit geval ongewenst. Door het strategisch plaatsen van een afschermingsring (de Faraday ring) nemen strooivelden af.

Bi-Amping
De nieuwe Utopia modellen hebben de mogelijkheid voor Bi-Amping.

Dikkere bedrading
De interne bedrading is met 20% verdikt om een hogere stroomdoorgang te garanderen. Zeker samen met Bi-Amping ontstaat er een hogere dynamische response.

Hogere demping
Om de lage tonen meer controle te geven is het dempingsmateriaal verdikt. De doorloop van het laag krijgt hiermee een passende eigenschap gelet op de verbeteringen in het midden register met de TMD ophanging. Het “samenspel” is daarmee in harmonie.

Fower Power
De Utopia units bestaan uit een rij magneten die samen sterker zijn dan één enkele grote magneet. Er is daarmee minder stroom nodig om tot hoge prestaties te komen. Dit is de “Power Flower” techniek van Focal. Een blijvertje!

Focal Grande Utopia EVO

Focal Stella Utopia EVO

Focal Maestro Utopia EVO

Focal Scala Utopia EVO 40th

Focal Scala Utopia EVO

Focal Diablo (Colour Evo)

Focal Viva & Sub (Colour Evo)

Weblinks