Focal Dôme flax – de nieuwe generatie
Het flax technologie (vlas conus) is doorgedrongen tot één van de leukste Focal luidsprekers van dit moment, de Dôme. Het onopvallende en tijdloze ontwerp van de Dôme maakt deze algemeen inzetbaar. Zeker omdat het bolletje staand op eigen voet met 17 centimeter erg klein is. Toch is de laagste goed hoorbare frequentie ongeveer 80 Hertz. Een goed aansluitpunt voor het inzetten van een subwoofer.

Dôme – techniek
Vaak wijken kleine luidsprekers af van de traditionele techniek welke gebruikt wordt in grotere modellen. Hierin is de Dôme bijzonder. Het is op en top een Focal met geïnverteerde tweeter en flax conus. Het geluid heeft daardoor het echte Focal karakter. Om die reden is de Dôme makkelijk in te zetten om het geluid van andere Focal modellen aan te vullen door het hele huis. Extra zones krijgen zo geen afwijkend geluid en dat komt de uniformiteit ten goede. De eigen voet is tevens de ophangbeugel en de bol is in verticale richting verstelbaar. Zo is montage aan muur of plafond snel te realiseren. Het optionele statief heeft kabelgeleiding en stevige fixatie van de Dôme om trillingen te voorkomen.

Vanwege de compacte maten van de Focal Dôme wordt vaak gesproken over satellietluidsprekers. Dat klopt enkel wanneer een subwoofer echt noodzakelijk is. De laagweergave van de Dôme zit ruim onder de 125 Hertz, de frequentie waarbij een luidspreker “echt” een satelliet is en niet zonder subwoofer kan worden gebruikt. Het gevolg is dat de Dôme meer energie geeft als deze als satelliet wordt ingezet, maar ook als puur stereo goed mee kan komen.

Dôme – stereo
De Dôme is bijzonder geschikt voor verbetering van tv-geluid of als luidspreker in een multiroom keten. Voor versterkers met een subwooferuitgang (LFE / Sub out) is de Focal Sub Air beschikbaar. De Sub Air heeft de mogelijkheid voor zowel bekabelde als draadloze aansturing.

Dôme – surround 5.1
Vanwege de geringe maat van de luidsprekers is de Dôme uitermate geschikt voor een volledige surroundopstelling. De meest gebruikte opstelling bevat 5 luidsprekers en een subwoofer. Dit zogenaamde 5.1 pakket is als pakket beschikbaar. Natuurlijk is deze altijd uit te breiden met extra Dômes voor mensen die meer dan 5 kanalen willen aansluiten.

Dôme – DOLBY ATMOS® & inbouw luidsprekers
Het uitbreiden naar DOLBY ATMOS® kan met extra Dôme’s of met geschikte inbouwluidsprekers. De Custom 300 serie en wel het model ICW4 (ook 4 inch) is hiervoor geschikt. Zo kan het systeem met onbeperkte kanalen worden uitgerust.