Focal Custom 1000 (Utopia) “On Wall Frames”
Hoewel inbouwen een hele mooie oplossing is voor het wegwerken van luidsprekers, is het niet altijd mogelijk. Denk maar aan betonnen muren die natuurlijk niet zomaar uitgehold mogen worden, vooral als het draagmuren zijn. Tussenmuren zijn in Nederland vaak met bakstenen of gasbetonblokken opgetrokken. Ook hier is uithakken niet echt gewenst. Het mag duidelijk zijn dat luidsprekers inbouwen in Nederlandse woningen niet altijd even makkelijk is.

De voorzetwand.
De oplossing voor het inbouwen is een voorzetwand. Omdat er vaak minder dan 15 centimeter diepte nodig is voor inbouw, kan het een mooie oplossing zijn. Je moet natuurlijk wel net die diepte kunnen missen. Maar goed, het gaat er hier om dat het juist niet kan. Dan is toch een andere oplossing nodig.

Luidsprekers aan de muur.
De eenvoudige oplossing is gewoon luidsprekers aan de muur bevestigen. Niets mis mee, maar het is niet altijd het fraaiste gezicht. De gekozen luidspreker zal dan vaak een kleintje zijn en die klinkt nu eenmaal niet volwassen. Zelf met een (sub)woofer aanvulling zal het geheel nooit krachtig klinken. Dat komt trouwens door het gebrek aan conusoppervlakte die de lucht in beweging kan brengen. Alle specialisten zijn het daarover eens. Volwaardig geluid heeft letterlijk enige omvang nodig.

Van inbouw naar opbouw.
Het gebruiken van een inbouwluidspreker met een conus van minimaal 6 inch geeft genoeg luchtdruk om tot een volwaardig geluid te komen. We spreken nu niet over hoe laag je in frequentie kunt gaan, maar over de omvang van de rest (boven de 60 Hertz). Wanneer je die “platte” inbouwluidspreker in een frame bouwt, dan heb je genoeg conusoppervlakte. Tevens is de opbouwdiepte gering. Vandaar dat Focal speciale frames heeft uitgebracht om dit te kunnen verwezenlijken. Opbouwen blijft dan beperkt tot zo’n 12 centimeter. Dat kan zelfs met een subwoofer uit het inbouwassortiment.

Op kleur naar smaak.
Een bijkomend voordeel is het “op smaak” kunnen maken van de nu geworden opbouwluidsprekers. Zowel het frame als de grille zijn te beschilderen, hoewel “spuiten” een beter woord is. Zeker de grille kan beter met een spuitbus worden gekleurd om dichtlopen van het raster te voorkomen.

Conclusie.
De hoge kwaliteit van een Focal inbouwluidspreker is dus nu inzetbaar in opbouwtoepassingen. De speciaal vervaardigde frames zorgen voor een makkelijke montage. Tevens zijn ze akoestisch verantwoord.

Custom 1000 IW 6 FRAME

Custom 1000 IWLCR 6 FRAME

Custom 1000 IWLCR 6 FRAME

Custom 1000 IWLCR Utopia FRAME

Custom 1000 IWLCR Utopia FRAME

Custom 1000 IWSUB Utopia FRAME