Belangrijk: De kleur Noyer heet voortaan Walnut en is in donker vinyl.
De versie in ‘Prime Walnut’ is in echt hout fineer en licht van kleur.

Aria – het begin van een nieuw tijdperk
De geschiedenis van de Focal Aria begint nu. Misschien vreemd om met “geschiedenis” te beginnen, maar daar is een goede reden voor. De Aria zal namelijk de geschiedenis ingaan als de eerste huiskamerluidspreker met een opzienbarende uitvinding van Focal. De “Flax” conus. Een echte voorganger is niet te noemen, hoewel dat administratief gezien de Profile zou kunnen zijn. Ze vallen beide onder de 900 serie van Focal (toen JMlab). Maar let wel, dat is in dit geval slechts een nummer en niet meer dan dat. Verder terug is dat zelfs dat niet meer het geval.

Wat is Flax?
Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Het is Vlas, het materiaal waar je ook linnen van maakt. Op zich lijkt het dus niets bijzonders, tenzij je er luidsprekerconussen van maakt.
Na een zoektocht naar materiaal die geen “valse” trillingen produceert bleek dat het gras in eigen land toch groener is dan gedacht. Frankrijk heeft een grote traditie in het verbouwen van vlas. Tachtig procent van alle vlas komt namelijk uit Frankrijk. Wat blijkt nu, het materiaal is al met minimale bewerking zeer geschikt voor geluidsweergave. Slechts de vezels persen tussen twee dunne lagen fiberglas is voldoende. Gelukkig heeft Focal het patent, anders zou iedereen er meteen mee aan de haal gaan.

Aria en Flax
Met de zelf dempende eigenschappen van vlasvezels is de geschiktheid voor geluidsreproductie uitmuntend. Natuurlijk zijn er ook andere materialen die zelf dempend zijn, maar die zijn synthetisch en daardoor te egaal en te duur. Juist de subtiele oneffenheden van vlas zorgen voor de hoogste natuurlijke demping. Daar komt bij dat de kosten van het vervaardigen een stuk lager liggen dan bij andere materialen. Het gevolg is een zeer betaalbare luidspreker met buitengewone hoge prestaties.

Aria – het geluid
De Flax conus werkt in de Aria samen met de nieuwe TNF tweeter (Aluminium/ Magnesium). Deze tweeter heeft een Poron (celrubber) ophanging en een rubberen ombouw. Dit zorgt voor zeer schoon en resonantievrij hoog. Tel daarbij de gortdroge Flax unit en er blijft maar één ding over. Het geluid van de oorspronkelijk weergegeven opname. Die duidelijkheid is zo groot dat je een Aria er meteen uitpikt in een line up. Je hoort meer geluid met een duidelijke afwezigheid van scherpe randjes en ongedefinieerde bassen. Snel gaan luisteren.

Aria’s vlaggenschip
De Aria 900 serie bevat het absolute vlaggenschip, de Aria 948. Deze vloerstaande 3-weg luidspreker neemt je mee naar de “zeer volle” muziekbeleving door het gebruik van twee 21 centimeter woofers. Opkomend vanaf 31 Hertz (-6dB) is diepte en fundament in alle aspecten aanwezig. De acht inch woofer is uitzonderlijk voor de betaalbare klasse. Groots, indrukwekkend en vooral krachtig.

Aria in surround
In de Aria serie is ook gedacht aan volledig surround geluid. Hiervoor is de CC900 center en de SR900 surround luidspreker beschikbaar. Ook de 906 kan voor achterkanalen worden ingezet.

Wij hebben een opstelling getest met de 926 voor, de 906 achter en de CC900 als center. Als sub is de Sub 1000 F gebruikt met de “grote” vlas conus. Fraai is het instellen van de kantelfrequentie op 60 Hz (i.p.v. 80 Hz). Let wel, dit kan enkel met versterkers die minimaal 80 Watt op 8 Ohm kunnen leveren per kanaal. Onze mening is dat deze combinatie tijdloos is in gebruik. Van de diepste tonen van “dance” muziek tot en met de verfijnde klanken van licht klassiek, een verademing.

Notitie: De Aria 905 is niet meer leverbaar.