Waarom een hoofdtelefoonversterker?
Natuurlijk zijn er meer apparaten met een hoofdtelefoonuitgang. Die zit er gewoon standaard in en werkt prima. Nou ja, als het om het versterken van het signaal gaat. Al “prikkend” in diverse uitgangen kom je er snel achter dat de standaard uitgangen niet echt toereikend blijken. Het circuit is te karig om serieuze dynamiek en diepte te leveren. Met een hoofdtelefoon van een paar tientjes is dat niet problematisch. Immers, de hoofdtelefoon zelf is dan ongevoelig voor de beperkte uitgang. Met een betere hoofdtelefoon is het een ander verhaal. Dat valt de karigheid direct op. Tijd om versterking in te zetten die de hoofdtelefoon recht aan doet.

Optimale versterking
Er zijn grote verschillen in hoofdtelefoons. Dat is niet makkelijk aan de specificaties af te lezen. De reactiesnelheid van een goede hoofdtelefoon is heel hoog. Ook zijn er frequentieafhankelijke weerstandsverschillen in diverse modellen. Vandaar dat Focal in samenwerking met Micromega dat heeft geadresseerd. Een hoofdtelefoonversterker met een echte dubbele agenda.

Focal Arche (versterking)
We beginnen met een dubbele mono opbouw. Zo is er geen beïnvloeding van diversiteit tussen de beide kanalen. Dan is de versterking in pure klasse A. Zo is er garantie voor de snelheid die nodig is voor de snelle reactietijd van een hoofdtelefoon. Tevens heeft de versterker twee modi. Puur dynamisch (Voltage) voor de meest gedetailleerde beleving. Krachtig (Hybride) voor een extra versterkte vollere sound.

Focal Arche (Focal presets)
Voor elke Focal high-end hoofdtelefoon is een voorkeuze geconfigureerd die nauw aansluit met de response van de betreffende hoofdtelefoon. Zo worden de Utopia, Stellia, Clear, Elegia en Elear optimaal aangestuurd. Via USB kan de Arche worden bijgewerkt op toekomstige modellen.

Focal Arche (DAC)
Vanwege de dubbele mono versterking is de DAC ook dubbel opgebouwd. De DAC bestaat uit twee AK 4490 converters met de hoge verwerkingsfrequentie van 768kHz op 32bit. Zo vallen alle te converteren formaten ruim binnen de marge. Natuurlijk is de Arche ook te gebruiken als pure DAC.

• DSD 264 / PCM 384kHz
• Versterking in klasse A
• Selecteerbare versterking “Voltage” (met 0,1 Ohm uitgangsimpedantie)
• Selecteerbare versterking “Hybrid”
• Voorkeuze voor Focal hoofdtelefoons
• Firmware updates via USB mogelijk (zie downloads)

Kijk voor meer specificaties naar de specificatie-sheet (bij downloads).

Weblinks

Downloads

Software/Firmware

Notitie:
De USB driver is niet nodig voor MacOS.
Firmware updaten kan enkel via Windows.