Functioneel geluid – het beste geluid is niet altijd het beste!
Je zou verwachten dat geluid in optimale vorm altijd de beste keuze is. Stel één hele goede audio installatie op (per kamer) en alles is perfect. In de woonkamer één super set die alles doet. In de rest van de kamers een kleinere, maar toch indrukwekkende set. Opgelost, alles klinkt geweldig. Hifi, hoge kwaliteit, full range, high end, geeft het maar een naam.

Nou, zo eenvoudig is dat dus niet. Dat hoge kwaliteitsgeluid heeft ook nadelen. Je ontkomt er niet aan, die mooie allesomvattende weergave. Het trekt alle aandacht en laat weinig ruimte voor iets anders. Dat “iets anders” is nu juist waarom geluid functioneel moet zijn en niet altijd “perfect”.

Belangrijk: De opgestelde blog is vanuit ervaring geschreven. Niets moet, alles mag!

Wanneer is perfect geluid gewenst.
De wens voor perfect geluid (natuurlijk smaak gebonden) is in slechts één scenario te rechtvaardigen. Het moment waarop daadwerkelijk luisteren de hoofdzaak is (ook bij film). Op dat moment kan je en wil je dat het geluid zo optimaal mogelijk is. Het is dat optimale geluid wat in vele demonstraties wordt aangeboden. Het zou immers vreemd zijn als iemand een demonstratie geeft met beperkt geluid. Het gaat hier immers om “zo goed mogelijk”. Dat is in dit geval absoluut correct en rechtvaardig.
High End audio set
Wanneer is beperkt geluid gewenst.
Het beperken van de geluidskwaliteit is een relatief begrip. Er zijn namelijk vele beperkingen toepasbaar die elk een eigen doel hebben. Een beperking is niet altijd een bewuste menu-instelling. Het kan ook meteen het beperkte apparaat zelf zijn. Hoe dan ook, het is nuttig om kennis te nemen van de beperking en de bruikbaarheid daarvan. Andersom kan je ook bedenken wat voor beperking je juist wilt aanschaffen. Geluidsbeperking is dus geen vies woord, het is zelfs een slimme benadering. Ik ga het uitleggen in diverse verhelderende voorbeelden.
Kleine audio set
De televisie.
Je zou verwachten dat de televisie altijd een geluids-oppepper kan gebruiken. Het geluid is tegenwoordig erg mager in die dunne schermen. Natuurlijk zal het geluid van een film of concert het beste klinken via een echte hifi set en dat is ook de bedoeling. Maar de rest van de tijd is dat absolute “overkill”. Voor bijvoorbeeld praatprogramma’s (en daar zijn er veel van) zijn enkel de midden-tonen belangrijk. Sterker nog, over een grote hifi set klinkt het meeste te dik. Omgevingsgeluiden (in de opname) kunnen irriteren en stemmen klinken vaak te vol. Het luisteren naar praatprogramma’s over de tv-luidsprekers kan dan een verademing zijn, zeker voor mensen met een minder goed gehoor. Er ontstaat een duidelijkheid door de onnodige frequenties weg te laten. Nu komt wel een zeer belangrijke tip! Zet alle zogenaamde geluidsverbeteraars van de televisie uit. Die lijken met film en muziek iets toe te voegen, maar zijn enkel een bron van vervorming. Het standaard geluid zal met “gewone” programma’s echt goed klinken. Als extra opmerking geef ik mee dat een kleine soundbar ook al beperkt is. Helaas legt die de nadruk vaak op film en muziek, dat ook nog eens met veel vervorming. Zitten daar ook die geluidsverbeteraars in, meteen uitzetten.

Conclusie (voor de tv): Kaal geluid is duidelijk en prima. Voor film en muziek mag de “echte” set aan. Alles daartussen (diverse soundbars) kan werken, maar met enige aandacht voor de juiste instellingen. Minder “vreemde” instellingen behouden de puurheid van het geluid.

Televisie standaard geluid
De radio.
Ten eerste dit. Een radio is een apparaat, niet de ontvangst van radiostations. Je luistert naar radio of naar de radio. Radio kan ook uit een tuner komen op een hele dikke set. De radio is een los ding met een ingebouwde luidspreker(s). Op beide luister je naar een radiostation. Dat kan ook een internet-radiostation zijn. Sorry voor die strenge benadering, maar anders is de functie van de radio hier niet goed te beschrijven. Eigenlijk moet het woord “radio” helemaal overboord, maar wat dan? Luisteren naar een uitzending is helemaal vaag (lang verhaal).

Radio (of streaming) luisteren in hoge kwaliteit.
In dit geval luister je over de “grote” hifi set. Meestal toepasbaar op smaakvolle muziekprogramma’s en natuurlijk klassieke muziek. Dat kan zijn: internet-radio, digitale radio (via de settopbox of de televisie). Omdat digitale radio nu eenmaal beter klinkt dan FM, is het luisteren via de grote hifi set aan te bevelen. Het gaat hier wel om “echt” luisteren, niet om achtergrondmuziek.

Radio (of streaming) luisteren in lage kwaliteit.
Hoe de radio ook ontvangen wordt (analoog/digitaal), soms is een lagere kwaliteit een goede keuze. Voor prettige achtergrondmuziek of een praatprogramma komt het functionele geluid om de hoek kijken. Je wilt niet dat het geluid overweldigend is. Een compacte radio is hiervoor beter geschikt dan een grote hifi set. Vooral programma’s met “praatje, plaatje” klinken op een kleine radio lekker. Sterker nog, de radiostations stellen hun geluid daar op in. Niet voor niets hoor je over een grote set vaak een bonkende stem van de praatgrage DJ. In de auto komt dat ook voor. In ieder geval is het hebben van een compacte radio zeer functioneel. Lekkere muziek, prettige bla bla, zonder irritante resonerende lage tonen.

Conclusie (voor de radio): Radio luisteren is veelzijdig. Denk eerst aan het doel, dan aan het apparaat zelf. Niet vergeten dat commerciële radiozenders geen kwaliteit bieden. Alles heeft één geluidsniveau (is technisch zo ingesteld). Koop bewust en niet belust!

Compacte radio
De hoofdtelefoon
Waarom zijn er zoveel soorten hoofdtelefoons? Je wilt toch gewoon de beste? Ook hier is het belangrijk om stil te staan bij de daadwerkelijk functie van een specifieke hoofdtelefoon. Om niet in herhaling te treden hou ik het kort. Een grote kostbare hoofdtelefoon is voor “echt” luisteren. De rest is afhankelijk van het doel. Je gaat voor het luisteren naar je audio-boek toch echt geen duizenden euro’s uitgeven. Streef naar de juiste hoofdtelefoon voor het beoogde doel. Ik weet dat de meesten dat inderdaad al doen, dus dat zit wel goed.
Hoofdtelefoons
In de auto.
Nou daar is die dan, de auto. Als er één ruimte is waarin de meesten het geluid absoluut verpesten is dat wel in de auto. Voor wie wil luisteren is hier de gouden tip. Stel het geluid zo af dat het tijdens “stilstand” niet te dik is. Wanneer je gaat rijden moet het “onderin” nog rijk genoeg klinken. Doe je dat niet, dat bonkt het geluid bij stilstand (dat hoor je vaak). Ook bij elektrische auto’s is dat het geval, hoewel er meer bassen van de muziek hoorbaar blijven tijdens het rijden. Dan dit. Basboost, Loudness, Xbass en meer van die ellende termen. Zet die uit! Zet ook tijdelijk alle EQ uit. Wen er een aantal dagen aan en stel daarna enkel bij wat echt nodig is. Geloof me, dat is vaak minder dan je denkt. Bij minimale instellingen is het geluid minder vervormd en erg prettig.

Conclusie (in de auto): Omdat zich absoluut niemand iets van de tips aantrekt, zoek het maar uit! Ben je wel zo verstandig om het uit te proberen, dan gaat het genieten worden.

In de auto
Andere toepassingen.
Er zijn genoeg apparaten waar geluid uit komt, teveel om alles te behandelen. Uit het voorafgaande is één lijn duidelijk te herkennen, eerst nadenken over de daadwerkelijke functie. Ik eindig met een tip die velen met moeite willen opvolgen, terwijl die juist zo bruikbaar is. Koop nooit een audio installatie onder de noemer; “ik moet er een feestje mee kunnen geven”. Ten eerste zijn de meeste sets daar echt niet geschikt voor, ten tweede geef je niet vaak een “echt” feestje. Op het moment dat je daadwerkelijk hard en dik geluid nodig hebt, huur dan een set. Je zult verbaast zijn wat zo’n 200 euro al kan huren. Dat is veel goedkoper dan je eigen set kapot spelen!

Geluidsinstallatie voor feestje (bron: gevonden op het internet)
2 Krachtige luidsprekers van 1000 watt
1 Subwoofer 1000 watt
1 Dubbele CD/USB/SD Speler
1 Mengpaneel
1 Microfoon
2 Speaker statieven
1 Set aansluitkabels

Audo voor een feestje
De specialist.
Een goed gesprek over wat je echt nodig hebt doe je bij de specialist. Daar werken mensen met passie en niet met “dollartekens” in de ogen. Natuurlijk kun je ook via onze contactpagina een vraag stellen. Wij staan klaar.