Focal Sub 300 P
De Sub 300 P komt het beste tot zijn recht in ruimtes tot honderd kubieke meter. Velen rekenen met vierkante meters en vergeten daarmee de hoogte van het plafond. Een kamer van 8x5x2,5 meter komt uit op die waarde. Met zekerheid zal dan alles goed worden weergegeven. Bij een kleinere ruimte kan het volume van de subwoofer gewoon zachter gezet worden. Natuurlijk hebben meubels ook invloed op het geheel, maar daar is al rekening mee gehouden. Je zou kunnen stellen dat een lege ruimte nog zo’n 20 kubieke meter groter zou mogen zijn. Maar goed, niemand heeft een lege kamer.

Sub 300 P – 300 Watt
Het lijkt veel, 300 Watt (zelfs 450 Watt piek), heb je dat wel nodig?
Niet vaak, dat is het ware antwoord. Het probleem is alleen dat als dat vermogen niet aanwezig is er vaak momenten zijn van tekort. Dat is dan weer schadelijk en zal uiteindelijk fataal worden. Door het vermogen te verhogen ontstaat er nooit een tekort. Zo blijft de Sub 300 P jarenlang zorgeloos spelen.

Sub 300 P – aansluiten
Er zijn vier standaard manieren van aansluiten die netjes in de gebruiksaanwijzing staan beschreven.
* Deze aangegeven aansluiting is een soms nodige variatie (niet in gebruiksaanwijzing)

1. Versterker LFE uit > Subwoofer LFE in (cross-over via versterker)
*. Versterker LFE uit > Subwoofer Line in (cross-over via versterker en subwoofer)
2. Versterker Pre uit > Subwoofer Line in (cross-over soms via versterker, altijd via subwoofer)
-. Versterker Pre uit > Subwoofer LFE in (NIET DOEN, soms geen cross-over mogelijkheid)
3. Versterker Luidsprekers uit > Subwoofer High level in (cross-over via subwoofer)
4. Versterker Luidsprekers uit > Subwoofer High level in > doorlus naar de luisprekers (zie 3)

3 en 4 zijn enkel geschikt voor het creëren van extra diepte in een traditionele stereo opstelling. 4 is om dubbele luidsprekerkabel op één luidsprekeraansluiting te vermijden.
Waarschuwing: Het komt voor dat mensen de subwoofer in opstelling 3 aansluiten op luidsprekers “B” (indien aanwezig). Zo kan de subwoofer worden afgekoppeld (B uitzetten) indien die niet gewenst is. Dit gaat niet altijd goed. Het komt voor dat de subwoofer gaat brommen omdat de aarde ook wordt afgekoppeld. Dit geldt voor alle subwoofers, niet enkel die van Focal.

Sub 300 P – instellen
Het goed instellen van een subwoofer kan niet meteen exact. Zeker omdat een nieuwe subwoofer na enige tijd anders gaat klinken. Het stugge gaat eraf en de kwaliteit neemt toe. Ook speelt gewenning een rol. Het is daarom in ieder geval aan te raden zuinig te zijn met het volume. Ben je eenmaal teveel bas gewend, dan kom je er moeilijk vanaf. Een subwoofer moet je beleven en niet direct horen. Ook is het niet de bedoeling dat er “dubbele bas” aanwezig is. De subwoofer moet aansluiten op de laagste tonen van de luidspreker en deze niet overlappen. Op die manier blijft de verstaanbaarheid van de rest van de tonen overeind staan. Omdat de Sub 300 P diverse manieren van aansluiten heeft is een goed overleg met uw dealer nooit verspilde tijd.