Belangrijk:
Electra is nu enkel leverbaar in zwart en wit.

Electra – historie
De (JMlab) Electra is jarenlang de 900 serie van Focal geweest. Later is deze vervangen door de modern vormgegeven Profile die de 900 nummering heeft overgenomen. Inmiddels is 900 gekoppeld aan de revolutionaire Aria (lees bij Aria). Het doel van de nieuwe Electra was om dichter bij de techniek van de Utopia te komen. Dit door gebruik te maken van de overdraagbare eigenschappen van de Utopia. Hierbij behoren vooral de afstraling en lage interne resonantie tot de mogelijkheden. Deze uiten zich in de kastvorm en het gebruik van de W-conus en beryllium tweeter.

Electra 1000
Het in de Electra gebruiken van Utopia techniek komt duidelijk naar voren in de kastvorm. De verzonken units en de afronding van de frontplaat (baffle) zijn indicatoren. Ook het vermijden van parallelle wanden komt direct van de Utopia (Gamma Structure). Natuurlijk kan niet alles direct worden overgenomen, dat zou de Electra te kostbaar maken. Niet overgenomen van de Utopia, zijn de soort magneten en de aparte compartimenten per unit. De aansluitterminals zijn Electra eigen.

Het uiteindelijke resultaat is een uitmuntende klankbalans die inderdaad veel doet denken aan het gedrag van de Utopia. Veel is te danken aan de beryllium tweeter die het gevoelige gebied tussen de 2 en 5 kilohertz krachtig kan weergeven. Zo is er een gladdere overname van midden naar hoog, waarbij er geen energieverlies is. Vandaar dat vocaal werk zo natuurlijk klinkt op een Electra. Door het verhogen van de kwaliteit is de Electra in nummeraanduiding terecht van 900 naar 1000 verschoven.

Electra in surround
Een surround-opstelling met de Electra blinkt uit in mogelijkheden. De center is met z’n drieweg systeem in staat om ook zeer subtiele dialogen hoorbaar te maken. De kracht zit in de 3 inch middentonen luidspreker die het gebied tussen de 500Hz en 2200Hz weergeeft.
De subwoofer is met de 24 bits processor exact in te stellen op de akoestisch omgeving. Vooral het regelbare subsonische filter is een welkome aanvulling. Hierbij kunnen storende onhoorbare lage tonen worden gefilterd. Voor wie vinyl draait en dat graag met een subwoofer aanvult is die functie onmisbaar om terugkoppeling van draaitafelresonantie op te heffen (feedback door rumble).
Het meest bijzondere zijn de surround luidsprekers. Deze zijn in te zetten als bipolaire luidsprekers voor 2 achter kanalen en als dubbel stereo voor 4 achter kanalen. Zo is het mogelijk om compact toch een 7.1 systeem neer te zetten.

Een aan te raden surround combinatie bestaat uit:
Electra 1028 voor
Electra CC1000 center
Electra SR1000 surround
Electra SW1000 sub