Belangrijk: De kleuren Rosewood en Wit zijn niet meer leverbaar
Chorus – het begin van het huidige concept
De Chorus 700 serie is, binnen het huidige concept, begonnen onder de merknaam JMlab. Het bijzondere aan die 700 serie was dat de uitrusting al bestond uit een geïnverteerde tweeter en polyglas woofer(s). Daarbij was de baspoort (gleuf) aan de voorzijde geplaatst. Het voordeel van die plaatsing is dat de uitgaande lucht in tijd meeloopt met de woofer. Het laag heeft zo nooit een wollige ongedefinieerde klank. Tevens geeft het plaatsen dicht bij een achterwand geen hinderlijke reflectie. Het totale geluid is en blijft helder. Vanaf dag één, een eigenschap die voor velen doorslaggevend was in keuze.

Chorus – modernisering
Daar was hij, de Chorus S. Slanker en met een verbeterde tweeter voor meer spreiding en detail. Daar komt bij dat het opgeruwde materiaal van de baspoort bijgeluid tegengaat. Het gevolg is minders suis bij diepe bassen. De styling is een lust voor het oog. Velen konden niet geloven dat dit de meest betaalbare lijn van JMlab was. De prijs kwaliteit verhouding was subliem.

Chorus – twee gezichten
Inmiddels is de merknaam overgegaan in “Focal”. Oorspronkelijk het merk van de luidspreker eenheden (units) zelf. Vanaf nu dus voor de gehele luidspreker. Kort maar krachtig.
Samengaand met die verandering is de Chorus rigoureus aangepakt. De tweeter is niet meer achter de grille te verschuilen en de grille zelf heeft een zeer modieuze facelift gekregen. De” V” is geboren. Alsof dat niet genoeg is, is de Chorus lijn opgesplitst in tweeën. De 700 en de 800. De 700 is de natuurlijke vooruitgang op de Chorus S, met als opvallende verbeteringen de al genoemde tweeter en modernere kast. Het geluid is directer en duidelijker. De 800 serie heeft stijvere kast en de vloerstaande modellen een extra baspoort aan de onderzijde. Een speciale voet maakt deel uit van het pakket. Omdat de Chorus 800 in serienummer opvolger is van de Cobalt, kon het gebruik van de W-conus niet uitblijven. Deze zogenaamde “W” (sandwich cone) uitgave is geprezen vanwege de zeer lage vervorming in midden en lage tonen. Een kenmerk waar de Cobalt in voorafging.

Chorus 700 – 2013 / nu
We nemen afscheid van de zo trendy V serie om verrast te worden door het nieuwe uiterlijk en vooral het geluid van de nieuwste 700 serie. Op het eerste gezicht lijkt enkel het uiterlijk eleganter, maar schijn bedriegt. De grootste bijdrage aan verbetering is vooral de nieuwe tweeter. Deze heeft nu een “Poron” (Celrubber) ophanging welke “zingende” resonanties tegengaat. Zie het als een glas die niet zingt als je er tegenaan tikt. Het voordeel is direct hoorbaar. De s-klanken en cymbalen klinken natuurlijker. Deze ontwikkeling is zo goed dat de tweeter ook gebruikt wordt in de luxere Aria serie, zij het met een extra rubberen ombouw. De 700 serie heeft zo een nieuwe mijlpaal bereikt in prijs kwaliteit verhouding.

Chorus – surround
Het opstellen van de Chorus in surround kan op vele manieren. Wel minimaal de Focal Sub300P of gelijkwaardig gebruiken als subwoofer. Hieronder staan de beste 5.0 combinaties beschreven (van klein tot groot: voor/achter/center).
706 (4x) / CC700
716 / 706 / CC700
716 / 706 of SR700 / CC700
726 / 706 of SR700 / CC700 (ook voor de stereo luisteraar)
Het combineren van 4 vloerstaande luidsprekers komt niet vaak voor, maar is absoluut aan te raden voor wie de ruimte heeft.

Recensies
Focal Chorus 716 op hifi.nl
Focal Chorus 726 Music Emotion (via hifi.nl)