De platte tv

Platte tv’s zijn handig, licht (meestal) en geven over het algemeen goed beeld. Niet voor niets hebben ze de markt vrij snel overgenomen. Nu televisieaanbieders volledig digitaal zijn gegaan worden de schermen beter aangestuurd en is de kwaliteit toegenomen. Daar komt bij dat de tv niet meer enkel een weergever is van de traditionele tv-programma’s. De tv is het centrum van de huiskamer geworden waarbij er een venster naar de wereld is ontstaan. De slimme tv is hiermee ook een feit. Deze Smart-TV heeft veel functies gekregen die eerst alleen voor computers waren weggelegd. Beeld telefonie (Skype), video’s kijken (YouTube, Netflix en streaming), internetten (website bekijken), correspondentie, (e-mail, chat) en veel meer. Teveel om verder op te noemen.

Toch is er iets achtergebleven. Het geluid.
Niet alle platte tv’s geven miserabel geluid, maar je kan stellen dat de meeste tv’s geen pluim verdienen als het om geluidsweergave gaat.

De soundbar

De oplossing is inmiddels bekend. Je plaatst er een extra luidspreker bij. Jammer eigenlijk dat je weer aan de slag moet met toevoegingen, maar dat geeft natuurlijk wel weer enige flexibiliteit in keuze. Ga je voor groots of juist voor bescheiden. Wil je veel of weinig functionaliteit. Hangend of liggend. Kortom je kiest een soundbar die bij je past. Daarbij kan je ook nog een subwoofer nemen voor nog dieper geluid.

Functionaliteit in de soundbar

Een soundbar heeft als primaire functie het goed weergeven van geluid. Helaas wordt dat nog vaak achtergesteld door de vele mogelijkheden die een soundbar aan boord kan hebben. Het inbouwen van Bluetooth en Wifi zit dan ook in de prijs. Die mogelijkheden kosten natuurlijk ook wat. Ook is het materiaal dan vaak plastic. De draadloze signalen moeten er eenmaal doorheen kunnen gaan. Op dat moment is de soundbar geluidskwaliteit aan het inleveren. Let wel, als je heel veel geld uitgeeft dan zit dat wel weer goed. Maar dan kan je beter een “echte” geluidsinstallatie neerzetten. Met tweeduizend euro kom je een heel eind.

Functionaliteit in de tv

Anders kan het als de nog ruimere functionaliteit van een Smart-tv wordt ingezet. Alle nodige mogelijkheden zitten in de tv. Beter nog, die kunnen vaak nog uitgebreid worden met eenvoudige updates. Smart tv’s worden steeds goedkoper en kunnen steeds meer. Het zou zonde zijn om een soundbar aan te schaffen die dat (met beperking) ook aan boord heeft. Je geld kan dan beter naar de geluidskwaliteit gaan. Die soundbar kan dan blijven staan wanneer er een nieuwe uitgebreidere tv komt. Goed geluid is en blijft goed geluid!

De kale soundbar

Het is iets om over na te denken. Een soundbar die inderdaad enkel “sound-bar” is. Een balk met heel goed geluid. Sterk in stereo en groots in surround. Stevig en duurzaam. En omdat er verder geen overbodige extra’s in zitten ook nog betaalbaar.

Focal Dimension Soundbar opstelling

Hieronder staan handige eigenschappen van de Focal Dimension Soundbar

Bediening volume

Met CEC kan het volume van de Focal Dimension soundbar met de afstandsbediening van de tv worden geregeld. CEC zit standaard in alle huidige tv’s. Dit signaal gaat door de al aangesloten HDMI kabel. Dus geen extra kabel nodig.

Bediening aangesloten Blu-ray speler

Via CEC kan ook de Blu-ray speler via de tv worden bediend. Dus als de afstandsbediening van de tv die knopjes er ook op heeft zitten, dan werkt dat. Blu-ray spelers geven natuurlijk ook dvd’s en cd’s weer. Bij enkel geluidsweergave (cd) mag de tv uit blijven. De bediening moet dan wel met de afstandsbediening van de Blu-ray speler zelf worden gedaan (de tv is dan immers uit).

Over CEC

CEC staat voor Consumer Electronics Control. Anders gezegd, het kunnen bedienen van apparaten via de aangesloten HDMI kabel. Het is jammer dat veel fabrikanten verwarring creëren door er een eigen naam aan te geven. Zo lijkt het alsof je enkel apparaten van hetzelfde merk moet kopen om bedieningsfuncties te kunnen gebruiken. Dat is dus niet zo. Wel is het belangrijk om na te kijken of een tv-afstandsbediening de nodige knopjes heeft om de rest te kunnen bedienen. Hieronder een aantal benamingen die door fabrikanten worden gebruikt.

Hitachi – HDMI-CEC (zo hoort het!)
LG – SimpLink
Loewe – Digital Link or Digital Link Plus
Mitsubishi – NetCommand for HDMI
Onkyo – RIHD (Remote Interactive over HDMI)
Panasonic – HDAVI Control, EZ-Sync, VIERA Link
Philips – EasyLink
Pioneer – Kuro Link
Samsung – Anynet+
Sharp – Aquos Link
Sony – BRAVIA Link en BRAVIA Sync
Toshiba – CE-Link en Regza Link

Geluiddoorgave tv

Met ARC gaat het geluid door de toch al aanwezige HDMI kabel van tv naar soundbar. Er is dus geen extra optische kabel nodig. Handig en kostenbesparend.
ARC staat voor Audio Return Channel. In het Nederlands zou het Audio Retour Kanaal kunnen heten.

Focal Dimension aansluitingen

Meer op de soundbar aansluiten

Op de analoge ingang kunnen traditionele apparaten worden aangesloten die enkel een analoge stereo uitgang hebben. Zelfs oude cassette-spelers. Op de digitale ingang natuurlijk alle apparaten met optische uitgang, bijvoorbeeld een cd-speler. Dan hoeft de TV trouwens niet aan te staan. Een mini afstandsbediening voor ingangskeuze en volume zit bij de soundbar.

Platen draaien op de soundbar

Ja, dat kan. Neem hiervoor een platenspeler met line-out. Dit kan dan op de analoge ingang van de soundbar. De kabel mag dan zelfs 5 meter zijn (hebben we getest). De platenspeler kan zo op een makkelijk bereikbare plek staan.
Platenspelers zonder line-out hebben eerst een tussenversterker nodig. Vanuit die phono-versterker kan de (5 meter) kabel weer naar de soundbar (ja, ook getest).

Focal Dimension weblinks

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2rJOdiJOntI
Dimension pagina: http://www.smart-audio.nl/focal/dimension-soundbar